Tilbake
Museet Midt

Urettferdig

Sosiale forskjeller og ulikheter har alltid eksistert. Ved hjelp av ei kjærlighetshistorie med rollespill og forskning på gjenstander fra museumsmagasinet, deltar elevene på ei tidsreise som viser endringene over tid.

Med utgangspunkt i klassesamfunnet i Trøndelag på slutten av 1800- tallet, dannes problemstillinger som er dagsaktuelle.

Etter en felles introduksjon, deles elevene i to. Ei dramagruppe (7-8 stk) som går på et annet rom med den ene formidleren og øver på rollespillet. Resten av elevene deles inn i åtte forskergrupper.  To og to grupper jobber med  egne tema og får hver sin dokumentboks fra museets magasin (kopier av dokumenter, brev og bilder som sier noe om deres tema) og hver sin gjenstanden som de skal registrere. Ved hjelp av dokumentene skal de forske og finne ut mer om gjenstanden, hva den er brukt til og hvem som har brukt den. Temaene er utvandring til Amerika, husmannsvesenet, kvinnes rolle i samfunnet og klassesamfunnet.

Gruppen som har øvd på rollespillet framfører stykket. Det handler om husmannsgutten Jørgen og storbondedatteren Abelone som forelsker seg og ønsker å gifte seg. Men Abelones far har andre planer for henne.

Ved hjelp av svarene på oppgavene, skal forskergruppene klare å forklare det som skjedde i rollespillet. Hva synes elevene er den beste løsningen for Jørgen og Abelone? Hva er mulighetene for dem i det samfunnet de vokser lever i? Er det noen som i dag som lever under slike forhold?

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Museet Midt
  • Idé/opplegg: Stiklestad Nasjonale Kultursenter/Museet Midt

Om kunstner / utøver / gruppe

Publikumskommentarer

Meget engasjerende forestilling, med særdeles dyktige formidlere! Varierte oppgaver for elevene, og engasjerende tematikk!Publisert av: Raymond Ness (klasse - Oppdal Ungdomsskole) – 5.2.2019 15:41