Tilbake
Espen Birkedal
Espen Birkedal & Carl Gunnar Eltervaag
Espen Birkedal

Selvbiografiske striper - DIGITAL PRODUKSJON

Selvbiografiske striper er et digitalt tegneserieprosjekt som lærer elevene hvordan de lager en tegneserie der de selv spiller hovedrollen. I tillegg får de praktisk erfaring med å kombinere historiefortelling og tegning.

Elevene får tilgang til et digitalt oppgavehefte. Heftet ligner en tegneserie, men består både av filmlenker, beskrivelser og instruksjoner. 

To korte filmer introduserer opplegget. Den første filmen forteller om vennskapet og det kunstneriske samarbeidet mellom tegneserieskaper Espen og manusforfatter Carl, mens den siste filmen viser hvordan de lager en tegneserie sammen.

Når elevene blar videre i heftet, får de nyttig informasjon, tips og triks før de selv tar fatt på oppgaven med å lage en selvbiografisk tegneserie. 

Elevene jobber parvis, og sluttresultatet er en tegneseriebok bestående av mange selvbiografiske tegneseriestriper eller småfortellinger.

Link til heftet sendes til den enkelte skole. Det forutsettes at skolene ikke bruker materialet til andre enn de som får tilbudet, innenfor skolens 5.-7. trinn skoleåret 2020-21. 

Bakgrunn

Selvbiografiske striper har en filosofi som går ut på at alle kan lage spennende og morsomme historier fra livet sitt – bare man bruker fantasien.

Det blir ofte lettere å skape noe når vi bruker oss selv eller våre egne opplevelser.  Vi tror denne teknikken kan skape skrivelyst og tegneglede hos alle.

Tegneserieformatet gjør det mulig å leke med virkeligheten. Vi setter selv grensene for hva som er virkelighet og fantasi.

Målet er å gi elevene selvtillit og verktøy til å uttrykke seg på nye måter, i et uhøytidelig format, der sluttresultatet er en felles bok som alle i gruppen har eierskap til.

VIKTIG: Det forutsettes at skolene ikke bruker prosjektet til andre enn de elevene som får tilbudet, skoleåret 2020-21. 

Lærerveiledning

Redskapet Book Creator


Vi bruker Book Creator i dette prosjektet. Vi anbefaler at elevene også jobber i dette programmet når tegneseriene deres skal settes sammen til en bok.

Vi har valgt denne plattformen fordi den er velkjent på skoler i Norge, og fordi den har en rekke brukervennlige funksjoner som gjør det enkelt å bygge opp en tegneserie.

Dersom skolen/læreren ikke allerede har en aktiv konto på Book Creator, kan dere registrere en konto gratis her.  

En gratis konto gir tilgang til et bibliotek som kan inneholde maks 40 bøker. Bruk noen minutter på å gjøre dere kjent med programmet, hvis dere ikke har prøvd det før.

Tidsbruk

Som nevnt i vedlagt oppgavehefte foreslår vi at elevene bruker mellom to til fire skoletimer på oppgaven. Innenfor dette tidsrommet kan elevene velge mellom å lage en 8-, 12- eller 16-ruters tegneserie.

Siden dette er et digitalt opplegg styrer dere selv hvor lang tid dere bruker. Likevel er det lurt å sette seg en tidsfrist, slik at dere har noe å jobbe mot. Siden sluttproduktet skal være en felles tegneseriebok, kan dette brukes som en motivasjon for elevene.

Kanskje kan dere arrangere en egen boklansering i gruppen? Det kan også være spennende å dele boken med andre grupper/trinn på skolen som har gjort den samme oppgaven.  

EVALUERING

Å lage digitale produksjoner er helt nytt for oss, og dette - samtidig som vi er litt pionerfylke i så måte – gjør at vi virkelig håper at dere vil bruke to minutt på en liten Questback som vi har laget og dere finner her: https://response.questback.com/trfk/azpn1tvx2v  Det er særdeles viktig for oss med tilbakemeldinger, det er jo dere - skolene og elevene - vi har laget dette tilbudet for. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Carl Gunnar Eltervaag & Espen Birkedal
  • Idé/opplegg: Carl Gunnar Eltervaaag og Espen Birkedal

Om kunstner / utøver / gruppe

Carl Gunnar Eltervaag er utdannet ved filmskolen på Kingston University London og har ellers studert medieproduksjon på University of Sunderland. Han jobber til daglig som filmprodusent ved NTNU. I tillegg har han jobbet mange år som frilans film- og tv-arbeider med base i Trondheim.

Espen Birkedal er utdannet i film og digitale medier ved Deakin University i Australia. Han har i tillegg studert 3D-animasjon på Noroff, og kunst på Kunstskolen i Rogaland. Espen jobber som tegneserieskaper og podcaster. Han er også med og driver et kunstgalleri (Studio17) i Stavanger. Sammen med flere andre tegneserieskapere i Stavanger, driver han et forlag (Trompet forlag) og gir ut tegneseriemagasinet Bare Snabel.

Publikumskommentarer