Tilbake

DE DØDE SER DEG – I overvåkingens tidsalder

Hva er et overvåkingssamfunn? Lever vi i et overvåkingssamfunn?

Om produksjonen:
Med utgangspunkt i ungdomsromanen De døde ser deg, drøfter forfatteren dette samfunnsaktuelle temaet. Fra hvordan overvåking har blitt behandlet i litteratur og film (bl.a. George Orwells 1984), via historiske eksempler på overvåking – også i nyere tid, til mer gjenkjennelige eksempler fra ungdommens hverdag som nett og sosiale medier. Overvåkingssamfunnet er et brennhett tema, ikke minst for den oppvoksende generasjon. Gjennom det kunstneriske innholdet, det vil si høytlesing fra boken, ønsker forfatteren at elevene skal bli obs på sin egen samtid, og hva overvåking betyr i dagens samfunn. Kanskje se verden gjennom andre, mer kritiske, øyne.

Forfatteren forteller også om hvordan han jobber, inspirasjonskilder og om idéprosessen som ligger bak arbeidet med å skrive bøker for barn og ungdom. Et lærerikt innblikk i forfatterprosessen.

Om boka:
De døde ser deg (Cappelen Damm, 2017) er en futuristisk, overnaturlig thriller som handler om overvåkningssamfunnet og privatliv i den digitale hverdagen. Liv er en nekromantiker, en som kan mane fram spøkelser. En dag blir hun og en gruppe ungdommer kidnappet av den unge gründeren Everest Brox, mannen bak nettsamfunnet Oculink. Han ønsker å bruke spøkelser som spioner, og på den måten samle informasjon om alt og alle.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Alexander Løken

Om kunstner / utøver / gruppe

Alexander Løken (f. 1982) debuterte i 2014 med Trollskallen, første bok i den spennende trilogien om Edvard Frosts ekspedisjoner, som også vant Bokslukerprisen i 2015. I tillegg ble boken nominert til ARKs barnebokpris. Ormeegget (2015) og Ulvehammeren (2016) er de to andre bøkene i trilogien. I 2017 kom ungdomsromanen De døde ser deg, i 2018 Heksenatten og i den siste Victoria Vargmo og jerntrollet (2019) er vi tilbake i Edvard Frosts univers. (www.cappelendamm.no)

Publikumskommentarer