Tilbake

Knut Hamsuns «Sult» som tegneserieroman

Tegneserieskaper Martin Ernstsen har laget en tegneserieadapsjon av Knut Hamsuns Sult (Minuskel forlag 2019). Boka fikk Brageprisen i åpen klasse: bildebøker for voksne og barn i 2019, og terningkast 6 i Dagbladet.

Under besøket vil Ernstsen snakke om Sult og Hamsun. Hva er det som gjør romanen tidløs? Hvorfor er den like aktuell i dag? Her vil han også gå inn på parallellene til Hamsuns eget liv, og i hvilken grad historien er selvbiografisk.
Ernstsen beskriver historien i korte trekk mens han viser illustrasjoner fra tegneserien som visualiserer dette. På den måten får elevene raskt oversikt og de vil forstå historien i dens essens og handling.

Ernstsen vil også snakke om hva det innebærer å være tegneserieskaper, hvordan han jobber til daglig, og om prosessen med å gjøre en roman om til tegneserie. Han viser bilder av skisser, storyboards, og skritt for skritt hvordan han tusjer og fargelegger en ferdig side. Ernstsen vil snakke om tegneseriemediets virkemidler, hva som skiller romanen fra adapsjonen, og hvilke valg han har tatt og hvilke utfordringer han har møtt på veien.

Noen fortellertekniske grep Ernstsen vil snakke om er bl.a. hvordan hovedpersonen forandrer seg fysisk i forhold til hvordan han føler seg – at han kan forvandle seg til en hund når han skammer seg, eller en snegle når han vemmes ved seg selv, eller en søt liten ball-karakter når han er irrasjonell. Selve streken eller teknikken også kan endre seg for å beskrive hans sinnstemninger. Andre grep Ernstsen har tatt er å bruke farger som et skille mellom fantasi fra virkelighet. Han vil også vise hvordan han jobber med tempo og layout, hvordan han styrer leseropplevelsen; f.eks. at mange små ruter gir en mer hektisk følelse, eller at det å oppløse rutenettet frigjør handlingen fra tid og sted.

Til slutt blir det rom til spørsmål, og boken vil være tilgjengelig slik at elevene kan ta en titt i den om de ønsker det.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Martin Ernstsen

Om kunstner / utøver / gruppe

Martin Ernstsen debuterte i 2007 med det surrealistiske tegneserieheftet "Nissefugl". Senere har han gitt ut tegneserier i flere sjangre. "Fugløya" fra 2009 er en tett fortalt studie av to menn utstasjonert på et gammelt fyr på en øy langt ute i havgapet, mens "Kodok’s run" fra 2011 er en fabelhistorie hvor tegneseriemediets fortellertekniske grenser utforskes. Ernstsen debuterte som barnebokforfatter med myldreboken "Hvor er Albert?" i 2013. Han har også markert seg med bidrag i flere antologier både i Norge (blant annet Forresten og Fett) og internasjonalt (blant annet Allt För Konsten, Canicola, Kuti Kuti og Nobrow). "Sult" er hans største og mest ambisiøse utgivelse til nå.

Publikumskommentarer