Tilbake
Foto: Observatoriet

Hvordan temme elg?

Hvordan temmer man egentlig en elg? Forfatter og illustratør Line Halsnes har besøkt en elgfarm i Russland og lært seg kunsten.

Dette og mere til kan man lære fra faktaboken Hvordan temme elg? som produksjonen tar utgangspunkt i. Det blir en slags naturfagtime der skogen kommer helt inn i klasserommet. Akkompagnert av lydeffekter, får elevene innblikk i elgens liv. På menyen står presentasjon av bok, tegning av tamme elger og elglokking — med andre ord mye elg. Men så er den jo skogens konge.

Produksjonsbeskrivelse
"Skogens konge - Alt du trenger å vite om elgen" er en faktabok om elg som blir utgitt på Cappelen Damm høsten 2020, og er skrevet og illustrert av Line Halsnes. Målgruppen er 6-9 år. Gjennom 6 kapitler får leseren innblikk i elgens egenskaper, gjøremål, kroppsspråk, hva som skjer under elgjakten, ulike historiske forsøk på å temme elg og mye mer. Boken er gjennomillustrert, humoristisk, informativ og inneholder praktiske oppgaver. Produksjonen tar utgangspunkt i denne.

Opplegget, del for del

Del 1: (5 minutter.) Introduksjon. Vi hører et lydspor med elglyder. Hva kan elevene om elg? Tror de det mulig å temme elg? Det som drev Line til å lage en faktabok var nysgjerrigheten på hvor elgen Einar hadde tatt veien. Før bodde den i hagen hennes, men en dag var den vekk.

Del 2: (20 minutter.) Presentasjon av boken ved hjelp av store illustrasjoner. Vi er blant annet innom det svenske elgkavalleriet på 1700-tallet, de sovjetiske arbeidsleirene for elg på 1900-tallet og dagens elgfarm i Kostroma (Russland) der Line har vært for å lære å temme elg. Hun deler velvillig oppskriften med elevene. Vi hører et lydspor med elglyder og andre skogslyder. 

Del 3: (10 minutter.) Tegning. Hvordan ser egentlig en tam elg ut? Line tegner tamme elger med innspill fra elevene. Hun har med egne tegnesaker.

Del 4: (5 minutter.) Vi prøver oss på en av oppgavene fra boken; Hvordan lokker man på elgen?

Elevene lærer kunsten å lokke på elgen som skikkelige jegere.

Avslutning: (5 minutter.) Hva skjedde egentlig med Einar?

Forberedelser:
Line har med seg en liten høyttaler og spiller av noen lydfiler fra iPhone. Høyttaleren plasseres på f.eks en pult. Har med en mappe med illustrasjoner i størrelse A1 som plasseres på en pult foran elevene. 

Målet med produksjonen er å vise hvor spennende virkeligheten kan være. Samtidig er det ønskelig å gi elevene en kunstnerisk opplevelse der skogen, for et øyeblikk, kommer til dem.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Line Halsnes

Om kunstner / utøver / gruppe

Line Halsnes (f.1981) er illustratør, forfatter, grunneier og (snart) elgjeger. Har en BH(hons) i Illustrasjon fra Norwich School of Art and Design, og er utdannet lærer i medier og kommunikasjon. Hun har skrevet/illustrert bildebøkene Stakkars lille hjerte (Cappelen Damm 2012), Godtegrisen (Cappelen Damm 2016), og illustrert en rekke andre bøker som f.eks Båten mellom stjernene, Har du sett katten vår? og Nærkamp. Hvordan temme elg? er hennes første sakprosa. Har erfaring med å formidle bøker til barn og unge, og har turnert med IBBY – Norsk barnebokforum i 2012 og 2013. Turnérer med produksjonen "Godtegrisen" i blant annet Hedmark og Oppland.

Publikumskommentarer

Line er en veldig flink tegner. Engasjerte elever. Flott fagkunnskap om elgen. Best seerforhold i 4.Pultene ble tatt bort slik at elevene så noe bedre. Elevene koste seg. Gunnar StenhaugPublisert av: Frosta skole (klasse - Frosta) – 13.10.2020 10:18