Tilbake
Cappelen Damm
Foto: Knut Aage Dahl

Bare spille ball V21

I romanene "Bare spille ball" (2018) og "Alene gjennom" (vår 2020) står den 16 år gamle hovedpersonen Fredrik foran en del tøffe valg både i livet og fotballkarrieren. Med utgangspunkt i hans liv formidler Michael Stilson om viktigheten av å utvikle et språk til å forstå verden rundt oss, men også til å skape den.  I møte med trenere, ledere, foreldre, kompiser og alle andre som mener noe om hvem vi er, hvilken verdi vi har og hvilke valg vi bør ta, er språket vårt viktigste verktøy til å stå i disse valgene.  Foredraget tar utgangspunkt i fotball, men er like relevant for de som ikke liker fotball.


Med utgangspunkt i romanene "Bare spille ball" og "Alene gjennom" består dette foredraget en stor del av historiefortelling fra en middelmådig fotballkarriere og en forfatterdrøm bremset av forlagsredaktører som ikke lot seg overbevise. Publikum får være med når et ungt menneske som bygger selvfølelsen basert på andres aksept oppdager at språket er et verktøy til å ikke bare forstå verden, men også til å skape den. Og i den prosessen oppstår en helt annen selvfølelse, verden endrer seg, uavhengig av andres blikk.


Litteraturen som inngang til språk og livsmestring er vesentlig i formidlingen, og det er tematikken i bøkene "Bare spille ball" og "Alene gjennom" som er sentrale. Blant annet handler bøkene om ensomhet, ambisjoner, glede og det å tørre å stå for noe i møte med alle de som ønsker å påvirke deg.

Foredraget kan fint knyttes til flere av de tverrfaglige temaene i fagfornyelsen, spesielt folkehelse og livsmestring, men også demokrati og medborgerskap. Hvordan finner man egentlig stemmen sin som ung voksen? Foredraget forsøker å bidra til en forståelse for hvordan litteratur kan være en inngang til å forstå våre egne liv.

Det er åpning for samtale/diskusjon/spørsmål fra publikum i etterkant

Om debutboka Bare spille ball

Boka handler om å elske fotball, men å ikke være forberedt på de harde realitetene. Den handler om å prøve å glemme en jente, og å klare seg uten en far. Og den handler om å vinne – uten å miste seg selv.

Fredrik står foran sitt livs viktigste kamp. Bare han herjer på kanten som vanlig er proffdrømmen innen rekkevidde. Men de siste dagene før finalen forandrer alt seg.

Bare spille ball fikk Uprisen 2019. Den ble også nominert til Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU) sin debutantpris Trollkrittet for 2019. Jurymedlem for Trollkrittet, Charlotte Glaser Munch, sier blant annet om boka:

"Stilson holder leserne på tærne hele historien igjennom. Dette er spennende og gjenkjennelig for alle. I tillegg er Bare spille ball sportslig uten å bli intern. Selv om fotballtermer brukes her og der, er det ingenting som forstyrrer den uvitende, samtidig som den vitende kan glede seg."

Oppfølgeren Alene Gjennom har fått strålende anmeldelser og er valgt ut til å bli med i årets tXt-aksjon (www.txt.no)

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Kunstnere/grupper: Michael Stilson
  • Idé/opplegg: Michael Stilson

Om kunstner / utøver / gruppe

Michael Stilson (f. 1987) fra Trondheim er tidligere profesjonell fotballspiller og utdannet lærer. Han spilte blant anna for Mjøndalen i 2015-sesongen. Han har laget tv-serie for NRK om livet som fotballspiller, og har vært fotballfaglig konsulent for tv-serien Heimebane. Bare spille ball er debutboka hans.

Publikumskommentarer