Tilbake
Medieoperatørene
Medieoperatørene
Medieoperatørene

Tungeskjærerne

Tungeskjærerne er en barnedokumentar om barn som skjærer torsketunger.  I filmen følger vi Ylva fra Oslo som skal prøve å skjære tunger for første gang.

Hva vil det si å ha et bra barneliv? Blir barn i dag overbeskyttet? Barna som vi møter i denne filmen er eksempel på det stikk motsatte; Vi er i Nord-Norge, nærmere bestemt landets største fiskerikommune, Øksnes i Vesterålen. Sammen med fiskere som sløyer torsk mens blodet spruter, står Tobias (10) bøyd over et kar med avkappede torskehoder. Han svinger kniven skremmende kjapt, mens han skjærer torsketunger som han trer ned på en lang, skarp spiker. Her nede på kaia har Tobias og 100-talls andre barn tjent sine egne penger fra 5-årsalderen. De jobber som torsketungeskjærere, og mange kan tjene opp mot 50 000 kroner i løpet av vinteren. Denne jobben har alltid vært forbeholdt barn, en tradisjon som har vart like lenge som fiskernes eksistens.

Skolenes kontaktperson får tilsendt link til filmen som kan streames direkte eller lastes ned før den vises. Det forutsettes at filmen slettes etter nedlasting. Filmen vil være tilgjengelig ut kalenderåret 2020.


Lærerveiledning

Du finner lærerveiledning og for- og etttarbeid i filmstudiearket. Dette kan du enkelt skrive ut via knappen nederst på arket. 

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Trøndelag
  • Produsent: Medieoperatørene as
  • Idé/opplegg: Solveig Melkeraaen (regissør hos Medieoperatørene)

Om kunstner / utøver / gruppe

Solveig Melkeraaen (regissør hos Medieoperatørene) er en av Norges mest anerkjente dokumentarregissører. Hun har blant annet laget filmen Flink pike, og turnerte i DKS Akershus med den i 2014.

Publikumskommentarer